Stig Abell om långformatets återkomst: ”Vi suktar efter eftertänksamhet”

2017/02/21

I en intervju med BBC Radio 4 berättar Stig Abell, chefredaktör för The Times Literary Supplement, om en växande motkultur i den snabba digitala världen. 

Den brittiska litteraturtidskriften The Times Literary Supplement, TLS, ges ut en gång i veckan och bjuder på ett innehåll som inte räds längre artiklar, intervjuer och recensioner. 2016 ökade TLS:s totala omsättning med 27,6 procent jämfört med 2015, enligt brittiska mediaundersökningen ABC. Print ökade med 17,2 procent. I en intervju i BBC Radio 4:s Media Show förklarar chefredaktör Stig Abell en stor del av ökningen med en växande motkultur till snabba nyheter. 

– Vi lever i en värld människor kan få tillgång till information snabbt och enkelt, vilket i stort är positivt eftersom det ger näring åt demokratin. Men det innebär också en risk för att kvaliteten sjunker och nyheter spottas ut snabbt och lättvindigt och utan ordentligt underlag.

Han menar att framförallt de sociala mediernas flöden mest föder våra tidigare övertygelser med snabba rakt på sak-argument. Behovet av att sätta de övertygelserna på prov ökar.

– Vi lever i en tid där människor värderar kunnande och eftertanke. Vi vill ha lite mer av allt, vi vill ha det lite längre och lite mer utmanande, säger Stig Abell. 

Lyssna på hela intervjun här